Den. 21.11.2012 referat af Astrid
Område: Syn på det multikulturelle samfund
Materiale Side 28-31 i ''Det multikulturelle samfund - og det danske''
Det politisk-liberale samfund til debat – kommunitarisme og multikulturalisme
Side 28-31 i ’’Det multikulturelle Samfund – og det danske, Sytime, Clausen mfl.
Vi startede modulet med at genopfriske hvad det politisk-liberale samfund var (Se noter fra den 16.11.2012 lavet af Zenia)
Gennemgang af de overstående sider, hvor Thea stiller spørgsmål til teksten, og klassen kommer med input:
Kommunitarisme står for / kommunitaristerne(Charles Taylor) mener at:
• Lægger vægt på det kulturelle fællesskab frem for individualismen
• Mener at Rawls er forskelsblind og farveblind – han overser hvor vigtigt det kulturelle fællesskab er
• Mener at kulturelle fællesskaber er vigtige for personers identitetsfølelse.
• Legitimt at stræbe efter kulturel overlevelse (eks. At man i Canada forsøgte at bevare det franske sprog) se side 29 øverst for detaljer)
• I orden at flertallets livsanskuelse er fundamentet i samfundet.
• Kritisere Rawl’s mening om at staten kan være neutral, eller at politisk-liberalismens individualistiske menneskesyn IKKE er neutralt. Taylor mener altså at politisk liberalisme HAR noget med livanskuelse at gøre, det ER en livsanskuelse mener Taylor. Med andre ord; Rawls teori holder ikke!
Jürgen Habermas er politisk-liberalist, men bruger ikke Rawls udtryk. Han mener nemlig at det ikke er livsvanskuelsen der er privat. Han anvender i stedet etikken.
I stedet for overlappende konsensus skal man være enige om patriotisme(fædrelandsfølelse).
Multikulturalisme:
• Mener at kulturel mangfoldighed er godt/positivt
men hvilke værdier ligger bag den holdning?: Det er jo relativisme, nemlig at alt er lige godt. Der er ingen der skal vurdere om hvilken kultur der er bedre en andre.
Politisk-liberalisme mener at multikulturalismen vil give et splittet samfund, hvor individet ikke ville have nogen rettigheder/individets rettigheder ville blive krænket.
_________________________________________________________________________
Efter gennemgangen af dagens lektier, så vi en diskussion mellem daværende velfærdsminister Karen Jespersen, og islam-konverterede imam Abdul Wahid Pedersen(udlandskontaktansvarlig i muslimernes fællesråd) i debatten om ekstremisme og islam.
Link: http://www.youtube.com/watch?v=ZoICMvSZSq4
Wahid-Pedersen og mislimernes fællesråd vil lave undervisningsmateriale til børn og unge. Dette er Jespersens ikke tilfreds med da:
Jespersen mener at muslimernes fællesråd er ekstremister, da han (Wahid-Pedersen) ikke tager afstand fra stening. Samtidig siger hun at han er islamist der arbejde i demokratiet for at undergraver demokratiet. Han vil have indført Sharia-lovgivning og dermed kan han ikke lave undervisningsmateriale om radikalisering til de unge.
Wahid-Pedersen går ikke ind for stening siger han(meget tydeligt). Han siger at han arbejder på en tydeligere formulering på hans citat om at: ’’reglen om stening kommer fra gud, og at det er et vink med en vognstang om at man skal holde sig fra hinanden’’. Altså, han går ikke ind for stening/vil ikke have det indført, men kan samtidig ikke tage afstand fra det, da gud jo har sagt det/lavet loven.
Wahid-Pedersen siger at han har været med til at afskrive den eneste(så vidt han ved) Fatwa(opfordring til pigeomskæring). Han siger at Jespersens udtalelser ødelægger Wahid-Pedersens gode arbejde på gaden, da det hun siger, ikke passer.
Han skulle, ifølge Jespersen, skrive under på at kvinder skulle være ligestillet med mænd, at han ikke arbejder på at indføre Sharia og at han ville bevare demokratiet, for at kunne lave materialet.
Han ville ikke tage afstand til Sharia, men ville gerne gå med til alt det Jespersen nævnte han skulle for at få lov til at lave materialet.
_________________________________________________________________________
Thea spurgte bagefter om vi kunne bruge vores teori om dagens lektie, altså politisk-liberalisme, kommunitarisme og multikulturalisme, til at definere hvilken gruppe Karen Jespersen tilhører:
Klassen mener at Karen Jespersen er kommunitarist, men at hun i debatten anvender politisk-liberalistiske argumenter.